torsdag 26 augusti 2010

Mockingjay av Suzanne Collins

Mockingjay av Suzanne Collins
Antal sidor: 398
Förlag: Scholastic Press
Release: Augusti 2010
Serie: The Hunger Games #3. Läs min recension av bok #1 här, och bok #2 här.
Svensk titel: Revolt

My name is Katniss Everdeen.
Why am I not dead?
I should be dead.

Katniss Everdeen, girl on fire, has survived, even though her home has been destroyed. Gale has escaped. Katniss´s family is safe. Peeta has been captured by the Capitol. District 13 really does exist. There are rebels. There are new leaders. A revolution is unfolding.

It is by design that Katniss was rescued from the arena in the cruel and haunting Quarter Quell, and it is by design that she has long been part of the revolution without knowing it. District 13 has come out of the shadows and is plotting to overthrow the Capitol. Everyone, it seems, has had a hand in the carefully laid plans except Katniss.

The sucess of the rebellion hinges on Katniss´s willingness to be a pawn, to accept responsibility for countless lives, and to change the course of the future of Panem. To do this, she must put aside her feelings of anger and distrust. She must become the rebels´ Mockingjay no matter what the personal cost.

Wow. Wow. Och återigen Wow. Vilket avslut!

Collins har leverat ett perfekt avslut till serien. Jag trodde inte det kunde bli bättre än det var, men som vi alla vet så är Suzanne Collins otrolig, och hon har verkligen inte svikit mig.

Jag skulle vilja kommentera allting, recensera varenda händelse, men jag tror heller inte att någon skulle vilja se spoilers, såatteh.

I alla fall, den här boken har berört mig mest av alla tre. Mockingjay är annorlunda mot vad vi är vana vid av The Hunger Games. Det är helt och hållet en krigsberättelse. Den handlar om revolten. Karaktärerna förändras, för det är vad som händer under sådana omständigheter. Man skulle kunna tro att karaktärerna gör saker som helt enkelt inte är de, men det är precis vad de gör. De är mer tredimensionella än någonsin, enligt mig.

Jag grät en del under bokens gång, vilket är något som händer sällan. Jag grät av sorg. Jag grät av lycka. Jag grät av beröring, helt enkelt. Vissa scener är bara hjärtkrossande, så otroligt vackra, och så otroligt bra skrivna.

Jag fick en ny favoritkaraktär under bokens gång, vilket tyvärr slutade ganska tragiskt.

Jag tycker slutet är bra. Det är vad som behövdes. Det kan kännas en aning skyndat, men det är riktigt bra. Jag kan inte säga om det är lyckligt eller inte, för det är helt enkelt upp till var och en, för det beror på hur man uppfattar det. Under omständigheterna, så tycker jag att det var något bra som kunde hända.

Och nu efteråt inser jag att det inte bara är berättelsen som är sorglig, jag har insett att det är slutet på Katniss berättelse. Det kunde inte ha slutat bättre, enligt mig, men det är ändå så sorgligt. Det finns inte längre några uppföljare att se fram emot. Jag får väl ta och längta efter den uppkommande filmen ... vilket det inte är något fel på!


8 kommentarer:

 1. Guuud, vill läsa den nu!!! Älskar verkligen hungerspelen! Om det inte hade varit för att affärerna var stängda skulle jag rusat till akademobokhandeln och slösa lite pengar!

  SvaraRadera
 2. IIIH, omgomg vad jag LÄNGTAR.
  Du skriver bäst recensioner. :D

  SvaraRadera
 3. Oj vad kul att avslutningen är bra. De två andra är fantastiska!

  SvaraRadera
 4. wwoow vill bara kasta mig över boken nu med desamma ska ta och beställa den. Jag älskar hungerspelen såå mycket.

  SvaraRadera
 5. Jaha, tack för den.....Äger ju inte boken än, hur ska jag då kunna läsa den. ;-)

  SvaraRadera
 6. Härligt, jag har varit livrädd för att trean inte skall hålla måttet... Hur skall jag nu kunna vänta på den svenska översättningen?

  SvaraRadera
 7. Hade väldigt höga förväntningar på Mockingjay, men blev väldigt besviken...SLUTET!!! >:(

  SvaraRadera