lördag 26 mars 2011

Vampire Academy av Richelle Mead

Vampire Academy av Richelle Mead
Antal sidor: 332
Förlag: Razorbill
Release: Augusti 2007
Serie: Vampire Academy #1
Svensk titel: Törst

St. Vladimir's Academy isn't just any boarding school—it's a hidden place where vampires are educated in the ways of magic and half-human teens train to protect them. Rose Hathaway is a Dhampir, a bodyguard for her best friend Lissa, a Moroi Vampire Princess. They've been on the run, but now they're being dragged back to St. Vladimir's—the very place where they're most in danger...

Rose and Lissa become enmeshed in forbidden romance, the Academy's ruthless social scene, and unspeakable nighttime rituals. But they must be careful lest the Strigoi—the world's fiercest and most dangerous vampires—make Lissa one of them forever.
Synopsis från Goodreads.

Återigen finner jag mig själv med att läsa Richelle Meads omtalade Vampire Academy-serie, och det är allvarligt talat som att läsa den från början. Massor av saker har man glömt bort, och det ger en spännande effekt på denna bok. När jag läste den här boken för första gången för lite mer än ett år sedan hade jag inte kunnat tro att det skulle bli en så otrolig serie. Första delen i serien är då troligen inte direkt den starkaste punkten i serien, men jag hade nästan glömt bort hur bra den faktiskt ändå var. Jag hade fått för mig att Vampire Academy var mycket sämre än de efterföljande böckerna, men nu upptäckte jag att den på sitt eget sätt är minst lika bra som dem.

Eftersom mitt minne var vagt väntade jag mig lite väl mycket ytligt High School-drama, men till min glädje  fann jag att den första delens oskuld och ignorans var en stark del i serien. I kontrast är den som nämnt mer oskuldsfull och ignorant, i och med att karaktärerna inte uppnått de insikter de har i senare delar och även för att karaktärerna var som nyast vid den här punkten. Återigen har man då upplevt den otroliga starten till Richelle Meads fantastiska och beundransvärda serie.

Delvis känns Vampire Academy väldigt mycket som en stor förberedelse för hela serien, men jag känner också att den skulle kunna stå väldigt stark på egen hand, för den är faktiskt otrolig nog redan. Karaktärerna är älskvärda, och likaså intrigerna (till och med den något klyschiga rivaliteten mellan huvudkaraktärerna och Mia Rinaldi) som boken är uppbyggd på. Något jag älskar minst lika mycket är den värld som Richelle byggt och utvecklat. Mytologin, samhället, allt. Det är minst sagt beundransvärt.

Bland favoritkaraktärerna befinner sig definitivt dhampiren och huvudkaraktären Rose Hathaway, som är riktigt badass och som nog måste vara en av de bästa litterära hjältinnor jag läst om. Någon mer jag älskat som karaktär enda från början är även Christian Ozera. Personligen är jag inget stort fan av Dimitri, men med hjälp av efterföljande delar i serien kan jag ändå förstå det starka bandet och kemin mellan Rose och honom. Någon jag dock inte är alltför förtjust i är Lissa. Hon är en sådan där karaktär man bara hatar ibland, och ibland går med på att tycka att den har sina ljusa och intressanta stunder, men gilla henne, det gör jag definitivt inte. Även om en viss Adrian Ivashkov inte har visat sig än, klarade de befintliga karaktärerna att ändå lysa upp historian på ett intressant och fascinerande sätt.

Men som sagt, att återbesöka denna magnifika värld och berättelse av den mycket lovande och otroliga författaren Richelle Mead var ett rent nöje, och jag älskar serien lika mycket som någonsin, möjligen ytterligare.

4 kommentarer:

 1. Du har bra smak; Christian och Adrian är de bästa, Dimitri kan gå och deppa i sitt eget hörn!

  SvaraRadera
 2. Jag håller på att läsa den här boken i skolan... fast på svenska :/ Skulle hellre läsa den på engelska men har lite ont om pengar för tillfället, så biblan blev min sista utväg. Är inte sådär jätte fäst vid den ännu, men ska ge den en chans :)

  SvaraRadera
 3. Nu har jag andra delen :D

  SvaraRadera
 4. Är Team Adrian och Christian.
  Varför valde inte Rose Adrian?
  Ärligt talat är Adrian sååå mycket bättre än Dimitri.

  SvaraRadera