fredag 9 december 2011

Daughter of Smoke and Bone av Laini Taylor

Daughter of Smoke and Bone av Laini Taylor
Antal sidor: 418
Förlag: Little Brown & Company
Release: September 2011

Around the world, black handprints are appearing on doorways, scorched there by winged strangers who have crept through a slit in the sky.

In a dark and dusty shop, a devil's supply of human teeth grown dangerously low.

And in the tangled lanes of Prague, a young art student is about to be caught up in a brutal otherwordly war.


Meet Karou. She fills her sketchbooks with monsters that may or may not be real; she's prone to disappearing on mysterious "errands"; she speaks many languages--not all of them human; and her bright blue hair actually grows out of her head that color. Who is she? That is the question that haunts her, and she's about to find out. 


When one of the strangers--beautiful, haunted Akiva--fixes his fire-colored eyes on her in an alley in Marrakesh, the result is blood and starlight, secrets unveiled, and a star-crossed love whose roots drink deep of a violent past. But will Karou live to regret learning the truth about herself?

Synopsis från Goodreads.

Jag har varit under en lässvacka som sträckt sig över flera månader. Jag har velat ta tillbaka mina läsvanor, men har inte ens orkat försöka. Jag har en massa olästa, men påbörjade böcker i min bokhylla som inte lockar alls. Om något ska läsas, måste det konstigt nog vara helt nytt, för tydligen tappar en bok mitt intresse om den stått och dammat på en hylla. Vad behövde jag då? Jo, en ny bok som jag kunde ha förväntningar på. Jag brukar lova mig själv att inte ha förväntningar, men i vissa fall måste de tillåtas, även om det kanske inte slutar väl. Jag bara behöver något som triggar mig till att läsa något. I detta fall var det Daughter of Smoke and Bone av Laini Taylor.

Jag hade nästintill ingen aning om vad boken handlade om. Jag bara visste att jag ville ha den eftersom den fått många recensioner som har gjort den oemotståndlig. Jag beställde den, och den levererades oväntat fort för att vara en amerikansk upplaga. Jag blev faktiskt exalterad när jag så paketet. Om en bok nu kunde ha den effekten på mig innan jag ens visste något om den, måste den ju ändå vara bra. Jag hade inte fel.

Jag har en vana att alltid ta reda på för mycket om en viss bok. Ofta vet jag om vissa spoilers och dylikt. Jag  öppnade boken utan någon sådan kunskap överhuvudtaget. Detta visade sig vara en otrolig upplevelse. Jag brukar kunna imponeras av böcker även om jag vet om saker eller inte. Jag brukar anse att det handlar om att författaren ska kunna skriva bra, inte om hur den kan överraska en. För jodå, visst var det en upplevelse att inte jämt veta vad som kommer hända, utan istället kunna gissa sig fram och sedan bli glad när författaren lyckas dra in en. Det är just vad Laini Taylor har gjort.

Taylor har skapat en värld som jag inte kan motstå att investera mig i. Mytologin och världen är bara otroliga. Prosan är normal och har precis rätt effekt. Karaktärerna och deras dynamik fungerar riktigt bra och kändes för det mesta verkliga. Jag var helt enkelt fast, och det ända från att jag läste den första meningen. Jag gillade de flesta relationerna som skildrades i historien. Folk som man bara måste avsky är ändå lätta att beundra, för att de skildrats så bra och verkligt.

Jag kan dock tyvärr inte säga att boken var otrolig på alla punkter. Kärlekshistorien var vad som inte köptes fullkomligt av mig. Jag förstår meningen med att det ska kännas så hastigt, för det förklaras mycket väl och man kan uppleva den där "aha"-känslan. Det kändes fortfarande ganska framtvingat dock. Om kärleken hade fått lite mer tid att utvecklas och finslipas hade jag kanske uppskattat den mer, men som det är nu är jag liksom tveksam. Lyckligtvis är det inte en ensamstående bok, så jag tvivlar inte på att jag kommer älska berättelsen ännu mer när jag väl får läsa uppföljaren.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med om typ allting du skriver. Tyckte likadant om kärlekshistorien fram tills slutet, för jag tycker att deras dragning till varandra förklarades riktigt bra där med flashbacksen och allt. Det är verkligen en helt magisk bok.

    SvaraRadera
  2. Hejsan! Har en liten utlottning på min blogg om boken "Sju jävligt långa dagar", kika gärna in! :)

    SvaraRadera