fredag 30 december 2011

Införskaffade böcker och åsikter

Är medveten om att jag inte uppdaterat med vad jag kallar "Tillskott i bokhyllan" på ett bra tag. Jag har dock inte slutat införskaffa böcker, utan har bara slarvat med bloggandet. Jag är usel, jag vet. Nedan hade jag åtminstone tänkt kort gå över vilka böcker jag skaffat och läst ut, samt ett kort omdöme istället för en fulländad recension.

Det händer nu av Sofia Nordin

Denna bok var ett impulsköp jag gjorde när jag av nästan slump besökte en bokhandel. Jag vistas nästan aldrig i bokhandlar, men en dag i oktober gjorde jag liksom det. Jag har lovat mig själv att försöka mig på mer svensk ungdomslitteratur. Av någon anledning har jag undvikit den som pesten. Jag vet seriöst inte varför, men jag visste att jag borde ta chansen, för annars skulle det kanske aldrig hända. Det slutade i alla fall med inköpet av Det händer nu, och en eftermiddags läsande.

Jag måste alltså säga att den var väldigt lätt att ta sig igenom. Lättsam på något sätt, men ändå inte. Uppfriskande ämne, helt okej karaktärer, ett språk jag inte fann mig själv van vid, ironiskt nog, även om det omringar mig konstant. Jag läste i alla fall ut den samma dag, gillade den mycket. Rekommenderar den alltså.

The Duff av Kody Keplinger

Förra veckan var det ju alltså jul, och då fick jag fyra böcker (bland dem otroliga Divergent), såväl som Buffy Season 8 Volume 2 (comic då, alltså). The Duff var den första av böckerna jag läste, och jag skulle gissa att den var färdigläst vid 02:00 på juldagen. Beroendeframkallande läsupplevelse skulle jag väl säga, men nu i efterhand kan jag inte säga så där jättemycket om storyn. Den var bra, kul att läsa just då, med bra karaktärer och allt det, men inte särskilt minnesvärd efteråt. Jag gillar den i alla fall, det är säkert.

Bloodlines av Richelle Mead

...har jag sett fram emot att läsa sedan förra året då jag läste ut Last Sacrifice. Detta är alltså Vampire Academy's spin-off. En serie på sex böcker varav en alltså är utgiven. Efter att ha läst den här ser jag definitivt fram emot att läsa resten. Jag hade haft boken fast på huvudet ännu längre efter att jag läst ut den, om det inte var för Divergent, som liksom fick mig att glömma känslan jag fick av att läsa den här. Jag kan åtminstone säga att jag hade svårt att börja på Divergent (innan jag öppnat den alltså), eftersom jag var rädd för att släppa den här. Så mycket gillade, eller till och med älskade, jag den i alla fall. 

Man får lov att träffa gamla karaktärer, följa ännu en story i VA:s värld, och jag är ganska säker på att jag älskade det. Sydney var inte en alltför dålig berättare direkt, och jag gillade henne rätt hyfsat faktiskt. Höjdpunkten var dock förstås Adrian, som nu fick skina mer än tidigare. Jag kan erkänna att min kärlek för Mead har bleknat det senaste året, men den här boken påminde mig om hur mycket man faktiskt kan dras in  av hennes sätt att skriva. Rekommenderas definitivt.

Välkommen hem av Johanna Lindbäck

Min tredje svenska ungdomsbok hittills, och min första av Johanna Lindbäck. Jag kan direkt säga att jag vill läsa fler av hennes verk. En sann feel-good-berättelse är väl det första jag kommer att tänka på. Innehåller tilltalande karaktärer, en realistisk storyline som man dras in i etc. Har egentligen inte mycket att säga, men jag tyckte om den mycket i alla fall.

The Tribe: A New World av A.J Penn

The Tribe (TV-serie) var min stora kärlek och obsession när jag var någorlunda yngre. Även om jag nu ser brister och dylikt, kan jag inte hjälpa att älska den i stort sett lika mycket som då. Den slutade ganska abrupt efter sin femte säsong och lades ner istället för att producera ännu en säsong. Ända sedan jag såg klart på serien för första gången för ungefär, jag vet inte, fem år sedan(?), har jag väntat på denna berättelse, undrat över om den någonsin skulle komma, och nu finns den, i bokformat. Det känns nästan surrealistiskt på något sätt att hålla den i händerna. Sådan nostalgi och sentimentalitet som sköljer över en alltså. Ja, det är nästan obeskrivligt.

Karaktärerna är för det mesta desamma, handlingen känns typiskt Tribe, om man säger så. Jag kände mig för det mesta nöjd med skildringen. Inte särskilt fast-paced egentligen, men snabb nog. Den var inte skriven på ett särskilt beroendeframkallande sätt, men behovet av att veta vad som skulle hända efter alla dessa år drev mig till att ta mig igenom den rätt snabbt. Jag störde mig dock på bristen av redigering som är alltför uppenbar. Några grammatiska fel, frånvaro av skiljetecken när de behövdes, och den förbjudna närvaron av för många utropstecken. I freaking dialog. Ofta var det antingen "!!", eller "!!!", inte ofta nog för att det skulle gå en på nerverna totalt, men ofta nog för att man skulle stöna inombords i frustration. På något sätt översåg jag det dock, och i slutet kände jag mig tillfredsställd. Jag hade ju trots allt fått veta, och det om något tillfredsställde den där längtan som funnits inom mig de senaste fem åren.

1 kommentar:

  1. Jippie! Tribe! Håller med om att för många utropstecken är det värsta som finns, men konstigt nog märkte jag det knappt. Jag längtar så otroligt mycket till nästa bok!

    SvaraRadera